De legende van de gebochelde Lambert 4+

Een interactieve en verhalende voorstelling zeer geschikt voor het thema geschiedenis/ middeleeuwen op de basisschool of historisch festival. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende authentieke instrumenten waaronder draailier, rebec, lier, eenhandsfluit  en de rommelpot. In de voorstelling wordt een combinatie gemaakt van zelf gecomponeerde liederen, en traditionele Nederlandse muziek zoals: ‘Daar was een wuf die spon’, ‘Ben ik dan niet een flinke smid’ en  ‘Zeg bakkertje’.

Deze voorstelling is te boeken met een workshop (middeleeuwse) muziek of over het leven in de middeleeuwen, voorafgaand of na afloop van de voorstelling.

 


Doelgroep: groep 1-4, leeftijd 4-8 jaar.

Kerndoelen: 1, 54, 52, 56, 57

Regie: Frouke van Zomeren

Thema’s: geschiedenis (middeleeuwen), ambachten, muziek, ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Het is 1350. Er is nog geen tv, kranten of boeken en al helemaal geen i-pads en telefoons. De mensen vertellen elkaar spannende verhalen en je hebt troubadours: muzikanten die het nieuws en andere verhalen brengen. Net buiten de stad woont Lambert, een arme man. Hij heeft een grote bochel en daardoor kan hij niet werken. Hij heeft geen geld voor kleren of eten en moet daardoor gaan bedelen. In de stad is iedereen ijverig aan het werk, de spinster, de bakker en de smid. Alleen in het rijke kasteel woont nog een bochelaar die niet hoeft te werken; de verwende en een beetje gekke Heer Lodewijck. Hij is gewend dat iedereen doet wat hij wil!

Na een dag bedelen in de stad gaat Lambert teleurgesteld weer terug naar zijn hutje. Omdat de bochel zo zwaar op zijn schouders drukt besluit hij even uit te rusten bij een heuvel. Plotseling komt er het prachtigste gezang uit wat hij ooit heeft gehoord uit de heuvel. Het zijn de elfen! Lambert is zo onder de indruk, hij denkt niet meer na en er komt plotseling een gezang uit zijn keel, en zingt uit volle borst met de elfen mee. De elfen zijn zo enthousiast dat ze hem meenemen naar het elfenrijk waar er wordt gefeest en gedanst.

De elfjes zijn zo van hem onder de indruk dat Lambert mee mag naar het elfenfeest. ‘Maar ik kan niet goed dansen met deze zware bochel’, zegt Lambert. ‘Daar weten wij wel wat op, kom maar mee’antwoorden de elfjes…Maar zo’n elfenbeloning, dat wil die verwende Heer Lodewijck ook wel…

Technische specificaties:
Duur van de voorstelling: 35 min.
Speelplek: 4m breed, 4m diep, 2,5m hoog
Geluid: eigen geluid
Opbouwtijd: 1 uur

 Foto’s: Hans Pieters/ Claudia hoejenbos