‘Advocaatje ging op reis’

In een zingbaar prentenboek is één lied genomen wat helemaal is geïllustreerd. Zo kun je het hele lied meebeleven, en is dus erg geschikt voor liederen met veel coupletten en waar een lang verhaal in zit. Voor mijn research heb ik onderzoek gedaan naar zingbare prentenboeken en er zelf ook twee gemaakt, waaronder ‘advocaatje ging op reis’:

Kinderliedjes worden van generatie op generatie mondeling overgeleverd. Van deze liedjes zijn de ouderdom en herkomst soms niet meer te herleiden. Dit geldt ook voor ‘Advocaatje ging op reis’. Wie was de advocaat en waarom ging hij op reis? Daar zal iedereen zijn eigen interpretatie aan kunnen geven. Het is in Nederland voor het eerst opgetekend terugvonden halverwege de 20e eeuw. Het enige dat bekend is, is dat het liedje oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Daar wordt het ‘Petit homme avocat’ genoemd. Het verhaal is hetzelfde maar het heeft een andere melodie.

Een mogelijke verklaring voor de tekst zou kunnen zijn dat de arme burgerij de draak stak met de rijke. Stokvis eten is namelijk niet gebruikelijk voor een rijke advocaat. Waarschijnlijk weet hij niet hoe je de vis moet eten en stikt hij prompt in het graatje!

In dit boek is het traditionele klapspel bijgevoegd dat vaak bij dit lied wordt uitgevoerd. Het klapspel is geschikt voor kinderen vanaf 4+ en je kunt het met z’n tweeën uitvoeren. Als de kinderen wat ouder zijn kun je het kringspel gebruiken bij het lied. Voor voorbereidende muzieknotatie kun je gebruik maken van de ritmekaart met het eerste ritme uit het lied.

Lees hier een recensie van Gehrels Muziekeducatie

Wil je een boekje bestellen? Stuur een mailtje naar: muzikaleverhalen@gmail.com

Illustraties: Agnes Loonstra

 

 

 

 

prijs: 14,- excl verzendkosten
afmetingen: 17.5 x 24.5 cm staand
papier: biotop 160 grams, omslag biotop 300 gram
aantal blz: 40
druk: full color
afwerking: oranje cahiersteek